Els orígens d’Internet i la seva evolució no poden entendre’s sense la metàfora de l’oceà i el vocabulari marítim que la descriu. Les àncores, els navegadors, les bitàcoles, les brúixoles, els ports, les xarxes…
Els pioners d’Internet van adoptar el vocabulari i els mites dels oficis de la mar, perquè els permetien imaginar un nou espai digital hiperconnectat i emancipat de les lògiques sòlides del mercat capitalista global.
Avui dia, si bé encara fan servir aquest vocabulari, ja no fa referència a l’imaginari cultural marítim. Per això, el vincle entre Internet i la mar és el relat d’una traïció: l’apropiació d’una manera d’explorar i crear coneixement, ara cooptada pels tecnòcrates d’última fornada. Però ben poc saben del sentit d’aventura associat a l’oceà, la seguretat que et dona una àncora o el camí que t’indica una brúixola. Pot el món marítim impugnar aquesta traïció? L’objectiu de l’exposició que presenta el Museu Marítim és resignificar des de l’arrel la metàfora oceànica i retornar el significat al seu vocabulari.
L’exposició ‘Internet i la perversió de la metàfora oceànica’ que he comissariat ha estat assessorada per la doctora Catalina Gayà Morlà i dissenyada per Pilar Gorriz i Aina Gonzalo. L’exposició, instal·lada al Vestíbul del Museu Marítim de Barcelona, es pot visitar des del 26 d’abril de 2023 al 19 de novembre de 2023.